Снимка: БулфотоПореден журналист е призован на разпит в полицията. Този път

...
Снимка: БулфотоПореден журналист е призован на разпит в полицията. Този път
Коментари Харесай

Репортер на Сега е призован на разпит в столичното Шесто РПУ

Снимка: Булфото

Пореден публицист е свикан на разпит в полицията. Този път повода е имотна информация.

Репортерът на " Сега " Мартин Георгиев беше свикан на  разпит  в столичното 6 РПУ поради това, че е направил информация в общодостъпния Имотен указател. Тя се отнася до служителя на Националната работа за защита Калин Гаджев, който беше сниман да хвърля на земята българския байрак по време на спора сред някогашния правосъден министър Христо Иванов и охранителите на плажа пред имението на  Ахмед Доган в парк " Росенец "  през юли. Журналистът бе привикан за пояснение по искане на прокуратурата след сигнал на Гаджев, че се усеща застрашен, написа " Сега ".

Служителят на НСО разказал пред проверяващите, че незабавно след случилото се на брега в Росенец получил обидни мнения и закани в обществените мрежи. Във Facebook било оповестено известие, което наподобява на буквално копирана информация от Имотния указател на Агенцията по вписванията. Поради това проверяващите органи направили инспекция кои са лицата, които са правили такава информация след абсурда пред сарая на Доган. Ст. инспекторът от Столична дирекция на вътрешните работи Кофетаров изясни на репортера Мартин Георгиев, че съгласно него не е било належащо да бъде викан на разпит, защото всеки български жител има цялостното право да употребява Имотния указател. При осъществяване на информация онлайн интересуващият се се записва.

Кофетаров е написал това и в отчета си към Софийска районна прокуратура, която води следствието. Полицаят изяснява, че тримата, за които се знае, че са проверявали имотното положение на служителя от НСО, имат това право и могат да одобряват разпита за форма на принуда, защото няма данни за осъществено закононарушение. Но прокурор Мария Бакалска дала разпореждане лицата да бъдат извикани за събаряне на пояснение. Освен това да им се сформира сигнален протокол по Закона за Министерство на вътрешните работи, в случай че бъде открито, че са съпричастни със заканите към охранителя.  " Сега " потърси за коментар  и.д. ръководителя на Районна прокуратура Невена Зартова, само че тя не отговори на позвъняванията.

Накрая Георгиев подписа пояснение, че в качеството си на публицист се е интересувал от имената на чиновниците на НСО, които на 7 юли не позволиха водача на " Демократична България " Христо Иванов да стъпи на държавния бряг.

пред имението на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Тогава те жестоко изблъскаха във водата някогашния правосъден министър Христо Иванов, общинският консултант от Демократична България в Бургас Димитър Найденов и деятеля на партията Ивайло Мирчев. Впоследствие Георгиев решил да ревизира имуществото на един от гардовете, както му разрешава законът, и на никое място не е разгласил получената информация.

Адв. Михаил Екимджиев изясни за " Сега ", че по-благоприятната версия за разпита е, че проверяващите желаят да си свършат добросъвестно работата, тъй като въпреки всичко става въпрос за чиновник на НСО, посредством който могат да се обиден негови охранявани обекти. " Ако е обикновен разпит, може да се одобри, че това са рутинни старания. Но би трябвало да се види дали това няма да се трансформира във форма на тормоз - очни ставки, още разпити. Ако това се случи, ще бъде неприятен сигнал за всеки, който преглежда общодостъпна информация ", твърди Екимджиев. По негови думи това може даже да откаже отсега нататък публицистите да разгласяват, в случай че се доберат до данни от публичен интерес.

Преди по-малко от седмица Военноокръжната прокуратура в Сливен отхвърли да образува следствие против охранителите от НСО по сигнал за безчинство. Според държавното обвиняване дейностите им на плажа не могат да се дефинират като непристойни или жестоко нарушаващи публичния ред. Държавните чиновници просто са изпълнявали служебните си отговорности, като са попречили навлизането на лица в охранителен обект, като не са знаели, че бреговата линия е обществена благосъстоятелност. Най-грубото нарушаване, което те са направили, е отводът да се легитимират, счита прокурор Кулев.

За абсурда на " Росенец ", който значително стана мотив за антиправителствените митинги, които не престават към този момент повече от 3 месеца, бяха осъдени дисциплинарно четирима охранители - двама бяха уволнени, а други двама единствено смъмрени. Калин Гаждев, който тогава заплаши Христо Иванов и Ивайло Мирчев, че ще им спука лодката, продължава да работи в НСО, научи " Сега ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР